Wat is Qigong?


Letterlijk betekent qigong (of, in oudere spelling; chi cong) "werken aan je chi" en "chi" (of "qi") kan in dit algemene kader het best vertaald worden als "levensenergie". Je zou chi cong kunnen opvatten als Chinese gymnastiek mits je er rekening mee houdt dat voor de "oude Chinezen" het woord gymnastiek het tegenovergestelde betekende als wat dit woord voor ons betekent. 

 

Het grootste verschil is dat wij juist grote weerstanden zoeken om onze spieren te versterken terwijl de oude Chinezen de weg van de minste weerstand zochten. Teneinde de souplesse van hun lichaam te behouden en om hun lichaam zo min mogelijk te laten slijten om hierdoor zo lang mogelijk een zo kwalitatief hoogwaardig mogelijk leven te leiden.  

 

In onze vereniging beoefenen we ongeveer een half uur mobiele chi congs vóór elke tai chi les en eindigen we met een ogenschijnlijk immobiele chi cong oefening. Langzaam maar zeker leren we wat het woord "intern" wil zeggen waarover men zo vaak spreekt als het gaat ovr tai chi chuan, als een interne vechtkunst.

 

De vergelijking tussen chi cong en acupunctuur is ook boeiend. We zouden de beoefening van chi cong kunnen opvatten als auto-acupunctuur zonder naalden. Regelmatige beoefening zorgt voor een gezond lichaam/geest. Het dualisme waarin wij doorgaans denken, dus lichaam èn geest, bestaat niet voor de oude Chinezen...

Chi cong staat tot tai chi chuan als parels tot een parelketting