Tai Chi Chuan

 

Tai chi chuan of taiji quan is een eeuwenoude Chinese pacifistische vechtkunst. Ik volg sinds 14 jaar een heel bijzondere lerarenopleiding in Frankrijk bij Denis Felus, die op zijn beurt 17 jaar les kreeg van Chu King Hung.

Het bijzondere is de aandacht voor pedagogiek en de vertaalslag die Denis maakte van Oosters naar Westers begrippenkader. Ook is de opvatting van tai chi chuan een heel specifieke; in onze school wordt de beoefening van tai chi chuan gezien als een middel tot het verbeteren van onze relaties, in heel brede zin. Het verbeteren van je relatie tot jezelf, tot anderen en tot alles wat zich aandient in je leven. 

Ik publiceerde in het tijdschriftje van de overkoepelende federatie (F.M.I.P.T.C. wat staat voor federatie van internationale bewegingen van de pedagogiek van de beweging) een aantal artikelen over de beoefening van tai chi chuan. Ze staan als subpagina's onder deze hoofdpagina. Ik zal ze terug vertalen naar het Nederlands zodra ik tijd heb. Nu net terug in Nederland na jaren in Frankrijk te hebben gwoond en gewerkt. Nog altijd gaan we eens per maand terug naar ons huis aldaar en ik blijf daar ook lesgeven. Vanaf januari 2022 starten de lessen in Gorinchem, zie onder info.

Tekeningen van enkele bewegingen uit het boek “Tai Chi Chuan - le miroir de soie”